Israël heeft onlangs verontrustende satellietbeelden vrij gegeven van een Iraanse raket lanceerinstallatie vlak buiten hoofdstad Teheran. Op het lanceerplatform staat volgens berekeningen van de Israëliërs en de Amerikanen een raketsilo voor een ICBM 
(Intercontinental Ballistic Missiles) met een lengte van 27 meter. De Amerikanen vrezen zelfs dat Iran hiermee een intercontinentale raket heet ontwikkeld, die in staat is de Verenigde Staten te treffen.

 

De beelden zijn gemaakt door de in 2006 gelanceerde Israëlische Eros-B satelliet. Nog niet eerder werd zulk Iraans wapentuig waargenomen. Volgens Amerikaanse schattingen werd de ontwikkeling van een Iraanse ICBM - een raket met een bereik vanaf 5,500 kilometer - pas op zijn vroegst in 2016 verwacht, maar eerder 2020. Het is bekend dat Iran beschikt over ballistische raketten met een bereik van 2000 kilometer (Sajjil-2), maar dat is niet voldoende om West Europa te bereiken. Met de in 2009 in gebruik genomen Sajjil-2 raket is Iran het enige land dat raketten met zo'n groot bereik ontwikkelde voordat het nucleaire wapens heeft ontwikkeld. Dat geeft te denken over de nucleaire capaciteit van Iran en hun 'vreedzame intenties'.